Uppsala Stadsbiblioteks vänner

Föreläsningar våren 2024

Inträde 50:-, medlemmar i Uppsala Stadsbiblioteks vänner gratis inträde. Alltid i Mallas sal, Uppsala Stadsbibliotek.

Kontakt

Bli Medlem

Vårens föreläsningar

Bilddagbok

Styrelsen

Länkar

Hem

torsdag 22 februari kl 18-19 Rättskandalen Olof Palme - Uppsalaförfattaren Gunnar Wall i samtal med Stadsbibliotekets vänners ordförande Ulf Broberg om sin nya bok Rättsskandalen Olof Palme: Mordet, syndabocken och hemligheterna

Medarrangör: Litteraturcentrum

Gunnar Wall är en svensk journalist, författare och debattör, bosatt i Uppsala. Boken Mörkläggning: statsmakten och Palmemordet 1997 gjorde att Gunnar Wall 1998 fick Grävande journalisters utmärkelse Guldspaden. Med Rättsskandalen Olof Palme omfattar Walls biografi 17 titlar, varav flera tidigare också behandlar Palmemordet (Mordgåtan Olof Palme 2010 och Konspiration Olof Palme: mordet, politikern och hans tysta fiender 2015). I den mångsidiga produktionen finns också verk som 11 september och andra terrordåd genom historien 2011, Maffia - från Capones Chicago till Dagens Sverige 2012 och Andra världskriget och myten om det goda kriget 2020.

Den nu aktuella boken Rättsskandalen Olof Palme: Mordet, syndabocken och hemligheterna utgör en grundlig genomgång av händelser kring mordet, Palmeutredningens många misslyckanden och utpekandet av en syndabock: "Skandiamannen" Stig Engström, där åklagaren Krister Peterson väljer att avsluta Palmeutredningen genom att peka ut en person som är avliden och saknar anhöriga, dvs någon som inte kan försvara sig eller har några anhöriga som kan väcka talan.

Foto (Broberg) Sven Tideman (Wall) Privat

torsdag 14 mars kl 18-19,30 - Bellman i ord och ton - med Kalle Lindholm och Jennie Nell

Kalle Lindholm, till vardags kommunikatör på Energiföretagen Sverige, är en känd och ofta anlitad Bellmankännare. Han tolkar Bellman i ord och ton.

Jennie Nell ärforskare i litteraturvetenskap , hon är ordförande i Sällskapet Gustaf III och vice ordförande i Bellmanssällskapet. Ordförande i Bellmanssällskapet är Uppsalaförfattarinnan Carina Burman.

 

Från Bellmanssälskapets hemsida:

Bellmanssällskapet grundades i Stockholm den 4 februari 1919, på Carl Michael Bellmans födelsedag. Bland initiativtagarna fanns amatörforskaren Arvid Stålhane och litteraturprofessorerna Henrik Schück och Martin Lamm. Schück blev sällskapets förste ordförande och skrev dess stadgar. Författaren Erik Axel Karlfeldt formulerade inbjudan till medlemskap.

Bellmanssällskapets syfte var och är att verka för ett levande intresse för Carl Michael Bellmans liv, diktning, musik och tid.

torsdag 25 april kl 17-18.30 - Poesi med Plakatpoeten Carl-Johan Bachofner med introduktion av Lena Köster

"Visste inte att det var en drift att skriva", berättar han om sig själv."Förrän januari 2012. Vad är det som händer?
Jag gör tre saker:
- Fångar ögonblick som annars försvinner.
- Fångar minnen av känslor eller händelser.
- Reducerar långa återkommande tankar till poesi."

Diktsamlingen Sår i själen (2022)är som en liten handbok i hur man kan hantera psykisk ohälsa och ge sig chansen att få en bättre livskvalité. Den bygger på många människors erfarenheter. Den riktar sig till de som råkat ut för psykisk ohälsa, anhöriga, yrkespersonal och andra intresserade. Carl-Johan Bachofner har över 10 år erfarenhet av att arbeta med psykisk ohälsa.

Lena Köster Lena Köster är journalist, författare och poet, psalmist (psalmförfattare) och singer-song-writer, bosatt i Uppsala men född i Norrköping. Lena är även styrelseledamot i Uppsala Stadsbiblioteks vänner.

Foto: (Köster) Litteraturcentrum Bachofner (Linkedin)

torsdag 16 maj kl 17-18.30 MORD, MORD, MORD

Ett samtal mellan Olle Matsson, Lena Köster och Ulf Broberg, kring ämnet mord, speciellt i ltteraturen. Vad är det som gör en bra deckare?

Medarrangör: Litteraturcentrum

Lena Köster, journalist, författare och poet, bosatt i Uppsala. Lena är även styrelseledamot i Uppsala Stadsbiblioteks vänner. Hon pensionerades som journalist från UNT, Upsala Nya Tidning, (sista 25 yrkesåren) och är numera frilans och författare med ett antal utgivna böcker, har medverkat i tiotalet antologier, plus några utgivna tonsättningar.

Olle Matsson är professor i kemi vid Uppsala universitet och populär föredragshållare om gifter. Han har tidigare skrivit En dos stryknin om gifter och giftmord i litteraturen och Allt är gift 2018/2021. "Det roliga med Matsson, frånsett att man får en massa bildning om gifter, så berättar han om användningen av gift och om många historiska fall. Det är en utmärkt bok." Leif GW Persson

Ulf Broberg är Stadsbibliotekets vänners ordförande, tidigare radiojournalist, och Uppsalaförfattare, med ett stort antal polisromaner bakom sig, mestadels om Uppsalapolisen, men också facklitteratur och den väl kända reportageboken om mordet på Fadime Sahindal: Du ska dö!

Foto (Köster) Litteraturcentrum (Mattsson) privat