Uppsala Stadsbiblioteks vänner

Föreläsningar hösten 2024

Inträde 50:-, medlemmar i Uppsala Stadsbiblioteks vänner gratis inträde. Alltid i Mallas sal, Uppsala Stadsbibliotek.

Kontakt

Bli Medlem

Höstens föreläsningar

Bilddagbok

Styrelsen

Länkar

Hem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

torsdag 19 september kl 17-18.30 Björn Ranelid: Låt solen lysa över alla barn

Björn Ranelid behöver förmodligen ingen presentation. Han är född 1949 i Malmö men bor numera i Stockholm och på Österlen. Han började sitt yrkesliv som lärare i svenska och filosofi samtidigt som han spelade fotboll i Malmö FF. 1983 debuterade han med romanen Den överlevande trädgårdsmästaren och har sedan dess skrivit mer än trettio böcker vilka tillsammans har sålt i över en miljon exemplar. Han har fått många litterära priser, bland andra Augustpriset för romanen Synden (1994). År 2014 fick han Stina Aronsons pris av Samfundet De Nio.

Björn Ranelid är en oerhört flitig person, som syns och hörs på många arenor. Utöver sitt författarskap är han en ofta anlitad föredragshållare och krönikör. På senare år har han också ombetts att vara med i ett flertal tv-produktioner, som Stjärnorna på slottet, På spåret, Let's dance, Melodifestivalen. Dessutom talar han kanske mer än någon annan inför publik. Han har gjort tusentals framträdanden, både inför fullsatta jättearenor och små grupper av skolelever.

År 2009 instiftades Björn Ranelidpriset, ett pris för gymnasieungdomar som är duktiga på att formulera tankar i aforismer och metaforer. Det var i samband med att ett urval av Ranelids egna metaforer gavs ut i en praktutgåva på fyra språk på ett annat förlag. ( Jag skänker dig mina vackraste ord). Ytterligare ett annat förlag utgav samma höst ut en bok om honom, Fenomenet Björn Ranelid. Apropå den skrev Bo-Ingvar Kollberg i Uppsala Nya Tidning att Björn Ranelid är en av vår svenska litteraturs främsta diktare. Samtidigt gjorde han en fin sammanfattning av Ranelids författarskap: ”Han uppehåller sig gärna vid godhetens problem. Han lyfter fram ondskan i människolivet. De utsatta och de som ur usla brunnar ösa, för att tala med psalmisten, har i honom en varm förespråkare. Och i bok efter bok ställer han sig på barnens sida och tar deras parti i en kallhamrad och i alltför hög grad brutal tillvaro.”

Text: Bonniers förlag

 

Foto Martin Cederblad/Bonniers

 

torsdag 17 oktober kl 17-18.30 - Jan Arnald/Arne Dahl - om poliskollektivet Nova och andra framgångsrika romanserier

Arne Dahl är en pseudonym för Jan Arnald, född 1963 och bosatt i Stockholm. Som Arne Dahl debuterade han 1998 med Ont blod och 1990 debuterade han under eget namn med romanen Chiosmassakern. Han disputerade på avhandlingen Genrernas tyranni om Artur Lundkvist 1995. Förutom författandet och den akademiska banan är Jan Arnald verksam som litteratur- och teaterkritiker (i bland annat Dagens Nyheter).

Arne Dahl är med de elva kritiker- och läsarhyllade kriminalromanerna om A-gruppen (1998–2007) en av Sveriges mest välkända och etablerade deckarförfattare, och han har dessutom rönt stora framgångar utomlands: hans böcker har sålts till över 25 länder i mer än fem miljoner exemplar. A-gruppen har följts av serien Opcop och serien om Sam Berger och Molly Blom. 2023 är Arne Dahl aktuell med I cirklens mitt som är den första delen i en ny spänningsserie. I Sverige har han en stor läskrets och har av kritikerna höjts till skyarna, många har beskrivit honom som den bästa kriminalförfattaren i Sverige idag.

(Text Bonniers förlag)

Foto Karl Nordlund Bonniers

 

torsdag 21 november kl 17-18.30 - Erik Mellgren - Då blev Sverige modernt – framgångar och bakslag 1945-1999

Boken "Då blev Sverige modernt, framgångar och bakslag 1945 - 1999” behandlar teknik- och samhällsutveckling under viktiga år, då Sverige ryckte fram till en topposition som industrination. En tid då staten aktivt stöttade utvecklingen och man trodde på framtiden.

I korta och lätt tillgängliga avsitt presenteras de tekniska uppfinningar och den utveckling som gjorde Sverige till ett föregångsland. Stort som smått, lyckade produkter och misslyckade satsningar, eldsjälar och gnetiga ingenjörer...Männen och kvinnorna bakom innovationer, så skilda som rullatorn och hemliga planer på en atombomb, korvautomaten och fjärrvärmen, plastcykeln Itera som floppade -  och exportsuccéer som Rc -loket, LKAB:s malmpellets och Scanialastbilar. Uppsala finns självklart med på ett hörn, t ex den första bankomaten. 

Så här skriver BTJ (bibliotekstjänst) om boken:

En tjusning med boken är just att så mycket är bekant (i alla fall om man varit med ett tag) samtidigt som bakgrundshistorierna ger perspektiv, sammanhang och en och annan aha-upplevelse.

Erik Mellgren är vetenskapsjournalist och Uppsalabo, författare av en rad populärvetenskapliga böcker och reseledare för teknikhistoriska resor runtom i Europa.